• Indian Army Coaching Institute
  • SCRA Coaching Classes in Delhi
  • Air Force Afcat Coaching
  • Indian Army Coaching
  • Navy SSR AA Coaching
  • Air Force X & Y Coaching
  • Air Force Afcat Institute
  • CDS Coaching
  • Merchant Navy Coaching

Current Affairs in English

 

General Knowledge Questions, International Current Affairs, India and World, National Current Affairs, States Current Affairs, Conferences, Awards and Honours, Sports and Games, Books in News.

 

 

          August 2017 Current Affairs

 

01 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Central Government has launched ‘Swachh Survekshan-2018’ to rank cities and towns of India. How many cities and towns will be covered under this survey?

(A) 2041

(B) 3041

(C) 4041

(D) 5041

 

(2) A nearly 500m (1,640ft) bridge for hikers billed as the longest hanging pedestrian bridge in the world has opened near which town of Switzerland?

(A) Basel

(B) Zermatt

(C) Bern

(D) Geneva

 

(3) Central Board of Direct Taxes (CBDT) entered into how many Unilateral Advance Pricing Agreements (UAPAs) with Indian taxpayers in the month of July, 2017?

(A) Six

(B) Seven

(C) Eight

(D) Nine

 

(4) Who among the following is the first person to receive the Medal of Honor from President Donald Trump?

(A) James McCloughan

(B) Nathan McElroy

(C) Julius Callaghan

(D) Peter Melenick

 

(5) Which state government is going to launch ‘streets with cycle track’ to encourage the use of bicycle?

(A) Gujarat

(B) Maharashtra

(C) Uttar Pradesh

(D) Karnataka

 

(6) Who has been appointed as Chief of Eastern Command?

(A) Lt General Abhay Krishna

(B) General Bipin Rawat

(C) Lt General Cherish Mathson

(D) None of the above

 

(7) Union Government has ordered state-run oil companies to raise subsidised cooking gas, LPG prices by how much?

(A) Rs 5

(B) Rs 10

(C) Rs 4

(D) Rs 8

 

(8) For the first time when was Los Angeles hosted Summer Olympics?

(A) 1984

(B) 1932

(C) 1924

(D) 1936

 

(9) Ustad Hussain Sayeeduddin Dagar, a classical vocalist and one of the leading exponents of Dhupad tradition, passed away at the age of?

(A) 78

(B) 76

(C) 79

(D) 77

 

(10) The new bilateral Agreement on Trade, Commerce and Transit between India and which country came into force?

(A) Bhutan

(B) Nepal

(C) Bangladesh

(D) Sri Lanka

Answers:-

(1) C   (2) B   (3) D   (4) A   (5) B   (6) A   (7) C   (8) B   (9) A   (10) A

 

02 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Airtel Payments Bank has signed an agreement with which oil and gas company?

(A) ONGC

(B) IOC

(C) BP

(D) HPCL

 

(2) Prime Minister, Narendra Modi has announced a package of Rs ——— crore for relief, rehabilitation and building flood mitigation infrastructure in the flood-affected North-Eastern states including Assam.

(A) 1350 crore

(B) 2350 crore

(C) 3350 crore

(D) 4350 crore

 

(3) Which Asian country has formally launched its first overseas naval facility in Djibouti, an East African nation?

(A) China

(B) South Korea

(C) North Korea

(D) Japan

 

(4) What was the theme of ‘World breastfeeding week 2017’celebrated from 1st to 7th August 2017?

(A) Sustaining Breastfeeding Together

(B) Creating Awareness about Breastfeeding Together

(C) Creating Awareness about Breastfeeding through Social Media

(D) Propagating Breastfeeding for New Born

 

(5) Marian Diamond known for studies of Einstein’s brain, passes away recently. She hailed from which country?

(A) Canada

(B) Brazil

(C) United States

(D) Russia

 

(6) Which state government is planning to relocate tigers to the state of the sanctuaries?

(A) Andhra Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Gujarat

(D) West Bengal

 

(7) Renowned scientist Pushpa Mitra Bhargava passes away at the age of 89. He was hailed from which state of India?

(A) Telangana

(B) Maharashtra

(C) Tamil Nadu

(D) Rajasthan

 

(8) Who has been appointed as the Secretary General of the Freedom of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) with effect from 1 September 2017?

(A) Ambika Sharma

(B) Pankaj Patel

(C) Sanjaya Bar

(D) Amit Mitra

 

(9) According to the research done by the scientists from US, chemical from which thing holds the power to treat cancer in children?

(A) Turmeric

(B) Neem

(C) Aloe vera

(D) Olive

 

(10) Which football Club honoured Former Indian Hockey captain Dhanraj Pillay with ‘Bharat Gaurav’?

(A) Bharat FC

(B) Eastern Railway FC

(C) Navi Mumbai United

(D) East Bengal Football Club

Answers:-

(1) D   (2) B   (3) A   (4) A   (5) C   (6) B   (7) D   (8) C   (9) A   (10) D

 

03 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Name the head of panel set up by the government to study issues related to data protection in the country.

(A) M Vasudeva

(B) B N Srikrishna

(C) Balakrishnan

(D) T V Prasad

 

(2) Union Cabinet has given approval for an MoU signed by India and other _____ nations for setting up of an agriculture research platform.

(A) SAARC

(B) ASEAN

(C) BRICS

(D) NATO

 

(3) Rajya Sabha Elections in which state will see None Of The Above (NOTA) option available for the first time in the country?

(A) Uttar Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Gujarat

(D) Karnataka

 

(4) Under the chairmanship of whom, the Securities and Exchange Board of India (Sebi) has set up a committee “on fair market conduct”?

(A) Shreyas Iyer

(B) K. Viswanathan

(C) Venkata Swami

(D) Subramaniya Siva

 

(5) Who has been appointed as the new Chairman of Bombay Stock Exchange (BSE)?

(A) Mukesh Pradhan

(B) Bikram Verma

(C) Sanjaya Baru

(D) Dhirendra Swarup

 

(6) The World Bank allowed India to construct hydroelectric power plants on the ——— and ———— rivers under the Indus Waters Treaty.

(A) Doda and Dras

(B) Poonch and Galwan

(C) Ravi and Sind

(D) Jhelum and Chenab

 

(7) A team of astronomers discovered that the Sun’s core rotates 4 times faster than the solar surface. The discovery was made using which telescope?

(A) SOHO

(B) ADAHELI

(C) GREGOR

(D) TRACE

 

(8) Punjab government has decided to appoint which cricketer as DSP with the state’s police?

(A) Mithali Raj

(B) Veda Krishnamurthy

(C) Smriti Mandhana

(D) Harmanpreet Kaur

 

(9) Name the mobile app that was developed by the Indian Army to enable serving soldiers to track details like postings, promotions and monthly slips as well as form 16?

(A) Upkaran

(B) Humraaz

(C) Humvatan

(D) On Duty

 

(10) Scientists have developed a technique to edit embryos of a piece of faulty DNA that causes heart disease in families. Name the technique.

(A) CRISPR

(B) Angioplasty

(C) CABG

(D) None of the above

Answers:-

(1) B   (2) C   (3) C   (4) B   (5) D   (6) D   (7) A   (8) D   (9) B   (10) A

 

04 August 2017 Current Affairs Quiz

 (1) Santosh Mohan Dev who dies at the age of 83 is a?

(A) Politician

(B) Cricketer

(C) Singer

(D) Actor

 

(2) Mahindra Agri Solutions Ltd. has signed an agreement with which exchange for agriculture related price information?

(A) National Commodity and Derivatives Exchange

(B) Multi Commodity Exchange

(C) National Spot Exchange

(D) Forward Markets Commission

 

(3) Which bank has raised interest rates on savings bank account for large balance above Rs 1 crore to 5% while for small balances below Rs 1 lakh reduced it to 3%?

(A) Bank of Baroda

(B) Andhra Bank

(C) Karnataka Bank

(D) Karur Vysya Bank

 

(4) Name the state government that has decided to give compulsory retirement to the non-performing head masters, teachers and education department officials above the age of 50 years.

(A) Delhi

(B) Bihar

(C) Punjab

(D) Rajasthan

 

(5) Aadi Perukku is celebrated in which state of India?

(A) Tamil Nadu

(B) Kerala

(C) Telangana

(D) Karnataka

 

(6) The National Company Law Tribunal has approved the merger of Telenor with ——-

(A) Idea

(B) Airtel

(C) Vodafone

(D) MTNL

 

(7) Who was appointed as the new Air Oficer-in-Charge Administration of Indian Air Force?

(A) Air Marshal R.K. Sharma

(B) Air Marshal P H Roy

(C) Air Marshal Anil Khosla

(D) Air Marshal Hemanat Narayan Bhagwat

 

(8) Indian Railways has announced a cash on delivery scheme under the ———–

(A) Ladies

(B) Tatkal

(C) Main

(D) Physically Handicapped

 

(9) Which city hosted the 2nd AGRI-UDAAN programme, launched by the Government of India?

(A) New Delhi

(B) Lucknow

(C) Bangalore

(D) Hyderabad

 

(10) By which year ISRO, NASA will complete NISAR mission?

(A) 2018

(B) 2020

(C) 2019

(D) 2021

Answers:-

(1) A   (2) B   (3) C   (4) B   (5) A   (6) B   (7) D   (8) B   (9) A   (10) D

 

05 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which online portal has been launched by Maharashtra Government to ease the process of direct benefit transfer (DBT)?

(A) MahaDBT

(B) MahaSuvidha

(C) MahaPAHAL

(D) MahaSeva

 

(2) India has recently signed how much amount of loan pact with AIIB for Gujarat road project?

(A) $429 million

(B) $329 million

(C) $229 million

(D) $529 million

 

(3) Who among the following veteran actress has been selected for this year’s Prem Nazir Award?

(A) Laxmi

(B) Smitha

(C) Sharada

(D) Priya

 

(4) Who among the following has topped this year’s Forbes ranking of the highest paid author?

(A) Dan Brown

(B) J K Rowling

(C) Stephen King

(D) John Grisham

 

(5) Who among the following has been named as Chairman of All India Football Federation (AIFF) Transfers Dispute Committee?

(A) Souvik Sen

(B) Indraneil Sengupta

(C) Pankaj Das

(D) Ushanath Banerjee

 

(6) India’s first private missile production facility, KRAS was unveiled in Hyderabad. The unit is a joint venture of two companies. While one company is India’s Kalyani Group, the other one belongs to which nation?

(A) Japan

(B) Germany

(C) Israel

(D) Russia

 

(7) Who has been appointed as the new Ambassador of India to the Republic of Kazakhstan?

(A) Rajesh Kumar Sachdeva

(B) Manoj Mittal

(C) Ajay Bisaria

(D) Prabhat Kumar

 

(8) Mr. Venkaiah Naidu, former Union Minister was elected as the ______ Vice President, after he defeated the Opposition nominee Gopalkrishna Gandhi.

(A) 11th

(B) 12th

(C) 13th

(D) 14th

 

(9) Which Bank has launched an Aadhaar-based integrated outward forex remittance solution for both customers and non-customers?

(A) Kotak Mahindra Bank

(B) Yes Bank

(C) HDFC Bank

(D) ICICI

 

(10) Who has been roped as Brand Ambassador for Swachh Bharat Mission in Uttar Pradesh?

(A) Akshay Kumar

(B) Shah Rukh Khan

(C) Salman Khan

(D) Abhishek Bachchan

Answers:-

(1) A   (2) B   (3) C   (4) B   (5) D   (6) C   (7) D   (8) C   (9) A   (10) A

 

06 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Name the Indian professional boxer outslugged his Chinese opponent Zulpikar Maimaitiali to retain the WBO Asia Pacific Super Middleweight title.

(A) Shiva Thapa

(B) Jitender Kumar

(C) Akhil Kumar

(D) Vijender Singh

 

(2) Who has will be the new Vice-Chairman of NITI Aayog?

(A) Rajiv Kumar

(B) Vinod Paul

(C) Ritesh Gupta

(D) S L Shivappa

 

(3) Which satellite has been jointly launched by France’s National Centre for Space Studies (CNES) and Israel’s space agency for monitoring the effects of climate change on vegetation?

(A) Mercury

(B) Venus

(C) Jupiter

(D) Saturn

Answers:-

(1) D   (2) A   (3) B

 

07 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) NASA’s Hubble Space Telescope has discovered the strongest evidence to date for a stratosphere on an exoplanet, WASP-121b. The exoplanet is similar to which planet in our solar system?

(A) Jupiter

(B) Earth

(C) Saturn

(D) Mars

 

(2) Aparna, who has been appointed as Executive Director of World Bank, will represent the constituency of India, Bangladesh, Bhutan and —————?

(A) Nepal

(B) Sri Lanka

(C) Pakistan

(D) China

 

(3) Which day is observed as National Handloom Day?

(A) 8 August

(B) 8 August

(C) 18 August

(D) 7 August

 

(4) An all-women team of researchers from which IIT has developed a new drug delivery platform using nanoparticles?

(A) IIT Roorke

(B) IIT Bangalore

(C) IIT Delhi

(D) IIT Madras

 

(5) IISc researchers have developed a highly sensitive, low cost nanometre-scale ——– sensor, with potential applications in environmental pollution monitoring.

(A) Methane

(B) Carbon Monoxide

(C) Nitrogen Dioxide

(D) Sulfur Dioxide

Answers:-

(1) A   (2) B   (3) D   (4) C   (5) B

 

08 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Customers of which public sector bank will have to pay charges for depositing cash above Rs 5,000 in a non-base branch even if it is located in the same city?

(A) State Bank of India

(B) Bank of Baroda

(C) Indian Bank

(D) Punjab National Bank

 

(2) The 2030 Water Resources Group (2030WRG) will help which state government raise $270 million from the Green Climate Fund?

(A) Karnataka

(B) Uttarakhand

(C) Maharashtra

(D) Andhra Pradesh

 

(3) Two Iranian companies have signed the country’s biggest-ever car deal with multinational automobile manufacturer Group Renault to produce 150,000 cars, beginning in 2018. Renault belongs to which country?

(A) Canada

(B) France

(C) Japan

(D) South Korea

 

(4) Central government has declared which state as a “disturbed” area under the controversial Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for one more month?

(A) Assam

(B) Nagaland

(C) Arunachal Pradesh

(D) Sikkim

 

(5) Usain Bolt has been stunned as he finished third in the 100 meters final of World Athletics Championship held at ______.

(A) France

(B) Japan

(C) Germany

(D) London

 

(6) Which state government has announced that it would be spending around Rs 1 lakh Cr on development works with special emphasis on education and road connectivity over the next five years?

(A) Tripura

(B) Telangana

(C) Jharkhand

(D) Jammu and Kashmir

 

(7) UNESCO has shown worry about that damage caused to which of the following heritage sites in India?

(A) Elephanta Caves

(B) Keoladeo National Park

(C) Western Ghats

(D) Darjeeling Himalayan Railway

 

(8) Who has been awarded the prestigious Himachal Pradesh Environment Leadership Award 2017 for excelling in the promotion of environmental conservation and sustainable development?

(A) Madhu Chitkara

(B) Radhika Menon

(C) Bhavya Sethi

(D) Kamini Singh

 

(9) Which two companies have extended their partnership into Asia Pacific to enhance the consumer experience?

(A) Mastercard and PayPal

(B) Visa and PayPal

(C) Mastercard and Paytm

(D) Visa and Paytm

 

(10) The dawn of cruise tourism in India’, a special event held to promote cruise tourism in the country was inaugurated in which city?

(A) Kolkata

(B) Bengaluru

(C) Mumbai

(D) Pune

Answers:-

(1) D   (2) C   (3) B   (4) A   (5) D   (6) D   (7) D   (8) A   (9) A   (10) C

 

09 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) India celebrated the 75th anniversary of which historic movement on 09th August 2017?

(A) Non-cooperation movement

(B) Civil Disobedience movement

(C) Dandi March

(D) Quit India movement

 

(2) A high-intensity earthquake of magnitude 7 on the Richter scale struck China recently. The epicenter of this quake was in?

(A) Tangshan province

(B) Chuetsu province

(C) Sichuan province

(D) Tianjin province

 

(3) 8th meeting of the Regional Technical Group of Confidence Building Measure on Trade, Commerce & Investment Opportunities under the Heart of Asia – Istanbul Process was held on August 7, 2017, in:

(A) New Delhi

(B) Mumbai

(C) Bengaluru

(D) Jaipur

 

(4) Who was honoured with Asia Society Game Changers Award 2017?

(A) Amitabh Bachchan

(B) AR Rehman

(C) Anil Kapoor

(D) Dev Patel

 

(5) Health and wellness startup Cure.fit has roped in which Bollywood actor as its Brand Ambassador?

(A) Salman Khan

(B) Hrithik Roshan

(C) Ranbir Kapoor

(D) Ranveer Singh

 

(6) Which company is launching a programme under which it will provide financial assistance to employees who wish to participate in national or international challenges in any field of interest?

(A) ITC

(B) Reliance Industries

(C) Flipkart

(D) Jubilant Foodworks

 

(7) Who was appointed as Deputy Comptroller for Minority Affairs in New York?

(A) Rikin Shah

(B) Darshan Shukla

(C) Dilip Chauhan

(D) Richard Verma

 

(8) Which bank on August 9, 2017 launched instant credit cards?

(A) Axis

(B) ICICI

(C) HDFC

(D) KVB

 

(9) Which company has announced that it has acquired Millarworld, a comic book company?

(A) Facebook

(B) Google

(C) Apple

(D) Netflix

 

(10) Which day is observed as Nagasaki Day?

(A) 9 August

(B) 19 August

(C) 6 August

(D) 16 August

Answers:-

(1) D   (2) C   (3) A   (4) D   (5) B   (6) C   (7) C   (8) B   (9) D   (10) A

 

10 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) In which year was the Kyoto Protocol adopted?

(A) 1997

(B) 1996

(C) 1998

(D) 1993

 

(2) Sitaram Panchal, who passed away recently, was associated with which field?

(A) Journalism

(B) Politics

(C) Film Industry

(D) Sports

 

(3) The 15th meeting of the Foreign Ministers of BIMSTEC countries has started in which city?

(A) New Delhi

(B) Colombo

(C) Naypyidaw

(D) Kathmandu

 

(4) According to a survey undertaken by the Quality Council of India (QCI) between May and June 2017, almost all rural households in which two states had access to a toilet and thus topped the sanitation survey?

(A) Haryana and Kerala

(B) Kerala and Assam

(C) Telangana and Madhya Pradesh

(D) Goa and Tamil Nadu

 

(5) Under ‘Sustainable Action for Transforming Human Capital (SATH)’ initiative, NITI Aayog has selected which three states to improve healthcare delivery and key outcomes within those States?

(A) Uttar Pradesh, Assam, and Karnataka

(B) Uttar Pradesh, Assam, and Andhra Pradesh

(C) Madhya Pradesh, Assam, and Karnataka

(D) Uttar Pradesh, Sikkim, and Karnataka

 

(6) Which company has announced the launch of Virtual Customer Service (VCS) model in India?

(A) Apple

(B) Alibaba

(C) Walmart

(D) Amazon

 

(7) On the global retirement index of 43 countries, India has ranked:

(A) 23rd

(B) 28th

(C) 33rd

(D) 43rd

 

(8) Who among the following has won a Bronze medal at 7th Asian Shotgun Championship, being held at Astana, Kazakhstan?

(A) Kynan Chenai

(B) Zoravar Singh Sandhu

(C) Birendeep Sodhi

(D) Gagan Goswami

 

(9) Name the first state in the country to implement coal utilisation between power units.

(A) Telangana

(B) Odisha

(C) Gujarat

(D) Manipur

 

(10) SoftBank has announced to invest $2.5 billion in __________.

(A) Snapdeal

(B) Flipkart

(C) CaratLane

(D) Myntra

Answers:-

(1) A   (2) C   (3) A   (4) A   (5) A   (6) D   (7) D   (8) A   (9) C   (10) B

 

11 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which state government has launched a new awareness drive “Namami Gange Jagriti Yatra”?

(A) West Bengal

(B) Bihar

(C) Uttar Pradesh

(D) Uttarakhand

 

(2) SEBI has launched online registration for custodians of __________.

(A) Derivatives

(B) Equities

(C) Commodities

(D) Securities

 

(3) Facebook has launched Youtube competitor called:

(A) ‘Scene’

(B) ‘Watch’

(C) ‘Scren’

(D) ‘MyVideos’

 

(4) The National Skill Development Corporation (NSDC) has launched Android Skill Development programme with which tech giant?

(A) Microsoft

(B) Kerala and Assam

(C) Facebook

(D) Wipro

 

(5) India and the United States of America will co-host the Global Entrepreneurship Summit in November 2017 in which of the following cities?

(A) Mumbai

(B) Chennai

(C) New Delhi

(D) Hyderabad

 

(6) Former Union Minister Muppavarapu Venkaiah Naidu was sworn in as Vice President of India. With this he became ———— in person vice president of India

(A) 11th

(B) 12th

(C) 13th

(D) 14th

 

(7) National Mission for Clean Ganga has approved how many projects in Bihar, West Bengal and Uttar Pradesh to the tune of about Rs 2,033 crore?

(A) Ten projects

(B) Fifteen projects

(C) Twenty projects

(D) Twenty five projects

 

(8) The National Green Tribunal (NGT) on August 10, 2017 announced a ban on non-biodegradable plastic bags in Delhi less than _____ microns.

(A) 40

(B) 30

(C) 50

(D) 20

 

(9) Which public sector bank has recently introduced a biometric attendance register in the place of the existing system of signing attendance in the attendance register?

(A) Punjab National Bank

(B) Bank of Baroda

(C) Indian Bank

(D) Bank of India

 

(10) Which team has won the 2017 UEFA Super Cup football tournament?

(A) Real Madrid

(B) Barcelona

(C) Manchester United

(D) Chelsea

Answers:-

(1) C   (2) D   (3) B   (4) B   (5) D   (6) C   (7) A   (8) C   (9) A   (10) A

 

12 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) What is the theme of 2017 International Youth Day (IYD)?

(A) Change Our World

(B) Youth and Mental Health

(C) Youth Building Peace

(D) Youth Civic Engagement

 

(2) Who has been appointed as the new chief of the Central Board of Film Certification (CBFC)?

(A) Shyam Benegal

(B) Prasoon Joshi

(C) Naresh Chandra Lal

(D) Vivek Agnihotri

 

(3) Ruth Pfau, popularly known as Pakistan’s Mother Teresa has passed away. She hailed from which country?

(A) Italy

(B) United States

(C) Germany

(D) France

 

(4) Which Indian sportsperson has been appointed as the WHO Goodwill Ambassador for physical activity in the South-East Asia Region (SEAR)?

(A) Mary Kom

(B) Milkha Singh

(C) Pullela Gopichand

(D) Abhinav Bindra

 

(5) Name the supercentenarian who passed away on August 11, 2017.

(A) Yisrael Kristal

(B) Yasutaro Koide

(C) Jack Lockett

(D) Georg Olafsson

 

(6) Who has won the 2017 Kenya Presidential election?

(A) William Ruto

(B) Raifa Odinga

(C) Yoweri Museveni

(D) Uhuru Kenyatta

 

(7) Securities and Exchange Board of India (SEBI) has signed an agreement with _______ to promote technical assistance and facilitate cross-border co-operation in the area of securities regulations.

(A) Australian Securities an Investments Commission

(B) Securities and Exchange Organization

(C) China Securities Regulatory Commission

(D) Financial Services Board

 

(8) National Payments Corporation of India has appointed Dilip Asbe as its _______.

(A) Chief Executive Officer

(B) Chief Operating Officer

(C) Chief Technology Officer

(D) Chief Revenue Officer

 

(9) Which nationwide campaign has been launched by the Union Government to protect elephants?

(A) Gaj Kesari Yatra

(B) Gajanan Yatra

(C) Gajraj Yatra

(D) Gaj Yatra

 

(10) Which Bank has offered a 2-tier interest rate for savings account?

(A) Corporation Bank

(B) Indian Bank

(C) Bank of Maharashtra

(D) Dena Bank

Answers:-

(1) C   (2) B   (3) C   (4) B   (5) A   (6) D   (7) B   (8) A   (9) D   (10) B

 

13 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Human Resource Development (HRD) Ministry has launched a new video of the National Anthem in sign language, featuring disabled and partially disabled children. Who among the following has directed this video?

(A) Govind Nihalani

(B) Karan Johar

(C) Anurag Basu

(D) Imtiaz Ali

 

(2) Which State Assembly passed Religious Freedom Bill, 2017 aimed to stop the forced conversions in the state?

(A) Chhattisgarh State Assembly

(B) Jharkhand State Assembly

(C) Bihar State Assembly

(D) Kerala State Assembly

 

(3) Who among the following has become the first female actor ever to hoist the Indian National Flag at the Indian Film Festival of Melbourne (IFFM)?

(A) Kangana Ranaut

(B) Deepika Padukone

(C) Aishwarya Rai Bachchan

(D) Priyanka Chopra

 

(4) Who among the following African-American author has won the Hugo Award for Best Novel 2017 for her work ‘The Obelisk Gate’?

(A) Laura Haley

(B) Jamie Rice

(C) Amy Winters

(D) Nora Jemisin

 

(5) Who among the following has been appointed as Managing Director of Export-Import Bank of India (Exim Bank)?

(A) Victor Fernandes

(B) Vincent Lewis

(C) Naresh Agarwal

(D) David Rasquinha

 

(6) Which among the following Indian company has become the third most funded private company globally?

(A) Paytm

(B) Flipkart

(C) FreeCharge

(D) Infibeam

 

(7) Which Bangalore-based start-up has been recently acquired by messaging app Hike?

(A) Novo

(B) Cosmo

(C) SupraNex

(D) Creo

 

(8) Who among the following has won a bronze medal at the ongoing seventh Asian Shotgun Championship in Kazakhstan, handing India its first women’s skeet individual medal at a top international competition?

(A) Geeta Siddhu

(B) Kritika Malhotra

(C) Minal Deshmukh

(D) Maheshwari Chauhan

 

(9) Which ministry has issued norms for Central offices to retrofit energy efficient appliances?

(A) Power

(B) Finance

(C) Information and Broadcasting

(D) Urban Development

 

(10) Scientists around the globe has stated that the year ——— was the warmest on record for the planet as a whole.

(A) 2016

(B) 2015

(C) 2014

(D) 2013

Answers:-

(1) A   (2) B   (3) C   (4) D   (5) D   (6) B   (7) D   (8) D   (9) B   (10) A

 

14 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) The Ministry of Culture organized the Sankalp Se Siddhi Programme in _______ .

(A) Coimbatore

(B) Chennai

(C) Salem

(D) Madurai

 

(2) Who among the following veteran journalist has bagged the first Kesari Media Award?

(A) T J S George

(B) N K Ragahavan

(C) G V Gupta

(D) Sharmila Parihar

 

(3) Which three Indian firms have featured in Forbes’ list of the world’s 100 most innovative companies?

(A) Hindustan Unilever, Asian Paints and Patanjali Ayurved

(B) Patanjali Ayurved, Asian Paints and Bharti Airtel

(C) Hindustan Unilever, Asian Paints and Bharti Airtel

(D) Hindustan Unilever, Asian Paints and Infosys

 

(4) World Health Organisation (WHO) has declared which country as polio free?

(A) Pakistan

(B) Iran

(C) Uganda

(D) Somalia

 

(5) Usain Bolt who retired on August 14, 2017 is from which country?

(A) Grenada

(B) Trinidad and Tobago

(C) Bahamas

(D) Jamaica

 

(6) Which club won the 2017 Nehru Trophy Boat Race?

(A) Kumarakam Vembanad Boat Club

(B) Navajeevan boat club

(C) Kollam Jesus Boat Club

(D) Thuruthippuram Boat Club

 

(7) Union Minister for Petroleum and Natural Gas, Dharmendra Pradhan commissioned which Indian Coast Guard ship in Goa?

(A) Indian Coast Guard ship ‘Shaurya’

(B) Indian Coast Guard ship ‘Suraj’

(C) Indian Coast Guard ship ‘Shoorvir’

(D) Indian Coast Guard ship ‘Sanjay’

 

(8) Who was appointed as the CEO of Rajya Sabha TV?

(A) Gurdeep Singh Sappal

(B) A. Surya Prakash

(C) Mohanlal Joshi

(D) Shashi Shekhar Vempati

 

(9) Which state government has launched “Namo Yuva Rojgar Kendra” for unemployed youth?

(A) Tamil Nadu

(B) Gujarat

(C) Maharashtra

(D) Rajasthan

 

(10) Which Indian pair has won gold in the skeet mixed team event at the 7th Asian Championship Shotgun?

(A) Ankur Mittal and Shreyasi Singh

(B) Mairaj Ahmad Khan and Rashmmi Rathore

(C) Kynan Chenai and Shreyasi Singh

(D) Maheshwari Chauhan and Mairaj Ahmad Khan

Answers:-

(1) A   (2) A   (3) C   (4) D   (5) D   (6) D   (7) A   (8) D   (9) C   (10) B

 

15 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) On 15th August 2017 India celebrated ———— Independence Day.

(A) 70th

(B) 72nd

(C) 69th

(D) 71st

 

(2) Who was banned for five matches for pushing the referee?

(A) Lionel Messi

(B) Cristiano Ronaldo

(C) Neymar

(D) Eden Hazard

 

(3) Who among the following resigned as president of the Nagaur District Association, marking an end to his presence in the Rajasthan Cricket Association (RCA)?

(A) Abhijeet More

(B) Rajeev Shukla

(C) Lalit Modi

(D) Raj Kundra

 

(4) How many medals did India win at the 6th Golden Glove women’s Boxing Tournament at Vojvodina, Serbia?

(A) 10

(B) 11

(C) 12

(D) 13

 

(5) Who has launched the live twitter wall for promoting ‘Bharat Ke Veer’ portal on the eve of 71st Independence Day?

(A) Rajnath Singh

(B) Narendra Modi

(C) Venkaiah Naidu

(D) Ramnath Kovind

 

(6) The Indian government on August 15, 2017 asked Facebook and other social networking sites to remove content regarding the ____ Whale Challenge.

(A) Red

(B) White

(C) Blue

(D) Black

 

(7) Who among the following has become the youngest person to reach the summit of the 6,153 metres-high Mt Stok Kangri in Kashmir?

(A) Koyal Sengupta

(B) Shikha Pannu

(C) Kaamya Karthikeyan

(D) Isha Pandya

 

(8) Who on August 15, 2017 launched a website to honour gallantry award winners?

(A) Arun Jaitley

(B) Ramnath Kovind

(C) Narendra Modi

(D) Venkiah Naidu

 

(9) Who was appointed as chairman and managing director (CMD) of Hindustan Copper Ltd (HCL)?

(A) Emandi Sankara Rao

(B) Santosh Sharma

(C) Debasis Jana

(D) Shekhar Gurera

 

(10) Who is going to be the new Managing Director & CEO of IFCI Ltd, a government company?

(A) Megha Patil

(B) Sankara Rao

(C) Vipin Rawat

(D) Swapnil Shah

Answers:-

(1) D   (2) B   (3) C   (4) A   (5) A   (6) C   (7) C   (8) C   (9) B   (10) B

 

16 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which country to host the steering committee of the proposed TAPI Gas pipeline?

(A) Turkmenistan

(B) Afghanistan

(C) Pakistan

(D) India

 

(2) Who among the following beat Roger Federer by 6-3, 6-4 in the Rogers Cup final?

(A) Stan Wawrinka

(B) Alexander Zverev

(C) Novak Djokovic

(D) Rafael Nadal

 

(3) According to broadband testing app Ookla which country has trhe fastest mobile internet in the world?

(A) Netherlands

(B) Norway

(C) Hungary

(D) USA

 

(4) The Aurora Solar Energy Project is being constructed in which country?

(A) Egypt

(B) Australia

(C) Oman

(D) Brazil

 

(5) Which country has been declared the world’s most liveable city by The Economist’s Global Liveability Report-2017?

(A) Melbourne

(B) Sydney

(C) London

(D) Perth

 

(6) India’s first museum on the Partition of the Indian Sub-continent will open in which state?

(A) Uttar Pradesh

(B) Odisha

(C) Punjab

(D) Assam

 

(7) Recently, which two Asian countries signed three pacts to boost their ties in power and energy sectors?

(A) China & Sri Lanka

(B) China & Pakistan

(C) Pakistan & Nepal

(D) Nepal & China

 

(8) Which state government has launched “Indira Canteen” for urban poor?

(A) Karnataka

(B) Himachal Pradesh

(C) Puducherry

(D) Punjab

 

(9) NABARD has conferred the ‘best performance award’ for 2016-17 to which regional rural bank?

(A) Telangana Grameena Bank

(B) Allahabad UP Gramin Bank

(C) Karnataka Vikas Grameen Bank

(D) Madhyanchal Gramin Bank

 

(10) Which country to host 2017 G7 Interior Ministers summit on security issues?

(A) Germany

(B) Canada

(C) Italy

(D) Japan

Answers:-

(1) D   (2) B   (3) B   (4) B   (5) A   (6) C   (7) D   (8) A   (9) C   (10) C

 

17 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which among the following bank has bagged the best performance awards for SHG-bank linkage programme for Karnataka for 2015-16 and 2016-17 from National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)?

(A) Syndicate Bank

(B) Bank of Baroda

(C) Corporation Bank

(D) Indian Bank

 

(2) National Company Law Tribunal has approved the merger of Reliance Communications with _______.

(A) Idea

(B) Telenor

(C) Aircel

(D) Airtel

 

(3) The Reserve Bank of India has advised banks to make which linkage mandatory for availing short- term crop loans up to Rs 3 lakh in 2017-18

(A) Aadhaar

(B) Ration Card

(C) Driving License

(D) Voter ID

 

(4) The CCEA has approved the proposal of DIPAM for strategic disinvestment. What does “DIPAM” stands for?

(A) Department of Investment and Proper Asset Management

(B) Department of Investment and Proper Asset Management

(C) Department of Investment and Property Asset Management

(D) Department of Investment and Private Asset Management

 

(5) The government on August 15, 2017 imposed a fine of $____ million on Reliance Industries Ltd and its partners for producing less than the targeted natural gas from eastern offshore KG-D6 fields in 2015-16.

(A) 234

(B) 224

(C) 214

(D) 264

 

(6) Which bank has appointed P R Seshadri as MD & CEO?

(A) State Bank of India

(B) Union Bank

(C) Karur Vysya Bank

(D) Andhra Bank

 

(7) 2017 IAAF World Championships was held from 4th to 13th August 2017 in:

(A) Beijing, China

(B) Moscow, Russia

(C) Vienna, Austria

(D) London, UK

Answers:-

(1) C   (2) C   (3) A   (4) B   (5) D   (6) C   (7) D

 

18 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) MyFASTag, a consumer App through which consumers can purchase or recharge FASTags has been launched by

(A) Government of India

(B) National Payments Corporation of India

(C) National Highways Authority of India

(D) None of these

 

(2) Name the veteran photographer who was described as the Henry Cartier-Bresson of India by B&W Magazine of India. He died on 16 August 2017.

(A) S Paul

(B) K. Narayanachari

(C) Pranlal Patel

(D) None of the above

 

(3) Which of the following ministry has launched a campaign named “Harit Diwali, Swasth Diwali” urging people to celebrate a pollution-free Diwali?

(A) Ministry of Science and Technology

(B) Ministry of Environment, Forest and Climate Change

(C) Ministry of Women and Child Development

(D) Ministry of Culture

 

(4) Vishal Sikkan has resigned as Managing Director and CEO of which software company?

(A) Wipro

(B) Mindtree

(C) Infosys

(D) HCL Technologies

 

(5) Who has been appointed as Pakistan’s High Commissioner to India?

(A) Sohail Qureshi

(B) Abdul Basit

(C) Abdul Rehmat

(D) Sohail Mahmood

 

(6) Who has topped the Fortune’s annual list of 40 young and influential people in the field of business inspiring others with their work?

(A) Leo Varadkar

(B) Shinzo Abe

(C) Emmanuel Macron

(D) Geraldine Buckingham

 

(7) Name the Indian shuttler who has won the men’s singles title of Bulgaria Open International Series title?

(A) Vimal Kumar

(B) Chetan Anand

(C) Lakshya Sen

(D) Syed Modi

 

(8) Name the Hollywood Actress who has topped the Forbes magazines World’s Highest-Paid Actresses 2017 list?

(A) Emma Stone

(B) Jennifer Aniston

(C) Melissa McCarthy

(D) Emma Watson

Answers:-

(1) C   (2) A   (3) B   (4) C   (5) D   (6) C   (7) C   (8) A

 

19 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which day is observed as the World humanitarian Day across the world?

(A) August 19

(B) May 16

(C) June 15

(D) April 18

 

(2) Who was appointed as Russia’s Ambassador to India?

(A) Caroline Wozniacki

(B) Simona Halep

(C) Madison Keys

(D) Nikolay Kudashev

 

(3) Which currency notes are going to be released by the Reserve Bank of India recently?

(A) 50

(B) 100

(C) 200

(D) 1000

 

(4) Recently, a team of scientists discovered two new species of earthworms in which state?

(A) Karnataka

(B) Kerala

(C) Maharashtra

(D) Uttarakhand

 

(5) Indian Athletes bags how many medals at 7th edition of the World Dwarf Games?

(A) 31

(B) 32

(C) 36

(D) 37

 

(6) Which country appoints First Tamil Navy Chief After Four Decades?

(A) Sri Lanka

(B) Russia

(C) Australia

(D) Africa

 

(7) Who has been appointed as Executive Director of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?

(A) Kashish Patel

(B) Bhavya Nanda

(C) Mamta Suri

(D) Reema Sen

 

(8) Who has been appointed as the goodwill ambassador for Handicap International?

(A) Lionel Messi

(B) Ronaldinho

(C) Neymar Jr

(D) Cristiano Ronaldo

Answers:-

(1) A   (2) D   (3) A   (4) B   (5) D   (6) A   (7) C   (8) C

 

20 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Who has been awarded with the Global Agriculture Leadership Award by the Indian Council of Food and Agriculture (ICFA)?

(A) Devendra Fadnavis

(B) N Chandrababu Naidu

(C) K Chandrasekhar Rao

(D) Shivraj Singh Chouhan

 

(2) Which day is observed as Sadbhavana Diwas?

(A) August 19

(B) August 20

(C) August 18

(D) August 17

 

(3) Where is the India’s first university in the field of Holistic Education named Dr Vishwanath Karad MIT World Peace University is inaugurated where?

(A) Mumbai

(B) Pune

(C) Nagpur

(D) Nanded

 

(4) “Champions of Change” initiative, an effort to bring together diverse strengths for the benefit of the nation and society was organised by _______ in August 2017.

(A) NITI Aayog

(B) Ministry of AYUSH

(C) Ministry of Women and Child Development

(D) Ministry of Culture

 

(5) Name the Indian-origin boy who has been crowned as UK’s ‘Child Genius’ in a popular television quiz competition?

(A) Sahil Vashisht

(B) Veer Khandelwal

(C) Ankul Narang

(D) Rahul Doshi

Answers:-

(1) C   (2) B   (3) B   (4) A   (5) D

 

21 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Jerry Lewis, the famous comedian passed away. He hailed from which country?

(A) United Kingdom

(B) Germany

(C) United States

(D) France

 

(2) Which country launches First Cyber Court in e-commerce Hub?

(A) China

(B) North Korea

(C) South Africa

(D) Australia

 

(3) India and which country will start a two-by-two ministerial dialogue to enhance “peace and stability across the Indo-Pacific region”?

(A) Australia

(B) Japan

(C) USA

(D) Indonesia

 

(4) The law and Judiciary Department has issued an order for the setting up of first three of the total 24 fast track courts for Maharashtra in which of its two cities?

(A) Mumbai & Thane

(B) Mumbai & Pune

(C) Nagpur & Pune

(D) Navi Mumbai & Ahmednagar

 

(5) Where was the Junior Shotgun World Cup 2017 held?

(A) Belgium

(B) Italy

(C) Turkey

(D) Qatar

 

(6) Who won the Gold of the men’s doubles event at the Bulgaria Open Table Tennis in Panagyurishte?

(A) Soumyajit Ghosh and G Sathiyan

(B) G Sathiyan and Jin Ueda

(C) Maharu Yoshimura and Soumyajit Ghosh

(D) Jin Ueda and Yoshimura

 

(7) Who among the following has topped the Forbes’ list of highest paid female athletes of 2017?

(A) Angelique Kerber

(B) Serena Williams

(C) Ronda Rousey

(D) Venus Williams

 

(8) Which country will be building a stadium resembling an Arabian skull cap for the 2022 World Cup?

(A) Saudi Arabia

(B) UAE

(C) Egypt

(D) Qatar

 

(9) Where is the first regional centre of the New Development Bank being opened?

(A) New Delhi

(B) Johannesburg

(C) Moscow

(D) Brasilia

 

(10) Which of the following space agency has launched the latest in a series of satellites aimed at ensuring astronauts at the International Space Station can communicate with Earth?

(A) ISRO

(B) NASA

(C) SpaceX

(D) Roscosmos

Answers:-

(1) C   (2) A   (3) C   (4) A   (5) B   (6) D   (7) B   (8) D   (9) B   (10) B

 

22 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which State government has launched the cloud seeding operation, ‘Project Varshadhari’ ?

(A) Maharashtra

(B) Andhra Pradesh

(C) Karnataka

(D) Jharkhand

 

(2) A research team led by Dr Pinaki Panigrahi has found Probiotic Bacteria that could protect newborns from a deadly infection at the University of Nebraska Medical Center College of Public Health. Name the infection.

(A) Strep B

(B) Pneumonia

(C) Necrotising Fasciitis

(D) Sepsis

 

(3) Swasth Bachche, Swasth Bharat’ campaign was launched with the objective of?

(A) Providing a comprehensive and inclusive report card for children

(B) Improving sanitation conditions across the country

(C) Eradicating illiteracy

(D) Cleaning the streets, roads and infrastructure of the country

 

(4) Supreme Court has struck down the practice of Triple Talaq in Muslim Community by saying that the practice violates certain articles of Indian Constitution. Which of the two articles were being violated?

(A) Article 14 and 16

(B) Article 16 and 20

(C) Article 14 and 21

(D) Article 19 and 22

 

(5) Who has launched a digital police portal under CCTNS project, which aims to create a national database of crimes & criminals?

(A) Ram Nath Kovind

(B) Arun Jaitley

(C) Rajnath Singh

(D) Narendra Modi

 

(6) Google has launched its new android operating system _____.

(A) Ice cream

(B) Oreo

(C) Eclipse

(D) Donut

 

(7) Who has become the second Indian female footballer to win the Arjuna Award?

(A) Ngangom Bala Devi

(B) Nongm Ratanbala Devi

(C) Okram Roshini Devi

(D) Oinam Bembem Devi

 

(8) ________ and International Vaccine Institute on August 21, 2017 signed an agreement to collaborate on vaccine research and development.

(A) ICMR

(B) DMRC

(C) NTI

(D) AIIMS

Answers:-

(1) C   (2) D   (3) A   (4) C   (5) C   (6) B   (7) D   (8) A

 

23 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which of the following has launched “Mentor India” Campaign, an initiative to engage leaders who can guide and mentor students at more than 900 Atal Tinkering Labs?

(A) Ministry of Ayush

(B) CCI

(C) NITI Aayog

(D) Human Resource Development Ministry

 

(2) Which state former Chief Minister Rishang Keishing Passes Away recently?

(A) Manipur

(B) Kerala

(C) Tamil Nadu

(D) Andhra Pradesh

 

(3) Who tops the Forbes Asai’s Richest Man List 2017?

(A) Sun Pharmaceuticals founder Dilip Shanghvi

(B) Reliance Industries Ltd Chairman Mukesh Ambani

(C) Tencent Chairman Ma Huateng

(D) Alibaba Group’s Jack Ma

 

(4) Indian student Dacharla Panduranga Rohith develops Nano Missile for Indian Army, he hails from which state?

(A) Tamil Nadu

(B) Andhra Pradesh

(C) Telangana

(D) Karnataka

 

(5) Which day is observed as International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition?

(A) 24 August

(B) 23 August

(C) 22 August

(D) 25 August

 

(6) Name the British Sci-fi writer who died aged 92 in August 2017?

(A) Martin Landau

(B) Brian Aldiss

(C) Lain Banks

(D) Douglas Adams

 

(7) Who resigned in the Railway Board Council recently ?

(A) Ashok Mittal

(B) Suresh Kumar

(C) Rajesh Kumar

(D) Vijay Prakash

 

(8) Which Indian Actor got 8th Position in the World’s Highest-Paid Actors 2017 Forbes List?

(A) Laksmi Menon

(B) Vijay Kumar

(C) Amitabh Bachaan

(D) Shah Rukh Khan

Answers:-

(1) C   (2) A   (3) D   (4) A   (5) B   (6) B   (7) A   (8) D

 

24 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which right is declared as the Fundamental Right recently by the Supreme Court?

(A) Right to Privacy

(B) Right to Speech

(C) Right to Education

(D) Right against exploitation

 

(2) Which scheme was renamed by the Union Cabinet recently?

(A) Atal Pension yojana

(B) SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters)

(C) Sukanya Smriti Account

(D) National Social Assistance Scheme

 

(3) Wayne Rooney announced his retirement.  He played which sport?

(A) Cricket

(B) Hockey

(C) Football

(D) Athletics

 

(4) Which state government has launched a grid-connected rooftop solar programme through net-metering system at the State Secretariat in capital city?

(A) Andhra Pradesh

(B) Kerala

(C) Odisha

(D) Gujarat

 

(5) Which country has launched its climate-smart snow leopard landscape management plan?

(A) Nepal

(B) India

(C) China

(D) Pakistan

 

(6) Who has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of Air India for 3 Months?

(A) Rajiv Bansal

(B) Ashwani Lohia

(C) Vinod Hejmadi

(D) None of these

 

(7) Who has been appointed as the chairman of Syndicate Bank?

(A) Mr Melwyn Rego

(B) Jayant Purushottam Gokhale

(C) Vandana Kumari Jena

(D) Ajay Vipin Nanavati

 

(8) Which state power discoms has become the India’s first state-owned discoms to accept payments through Bharat QR?

(A) Andhra Pradesh

(B) Chattisgarh

(C) Rajasthan

(D) Odisha

 

(9) According to RBI, Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. Currently, there are total how many RRBs in India?

(A) 46

(B) 34

(C) 44

(D) 56

Answers:-

(1) A   (2) B   (3) C   (4) C   (5) A   (6) A   (7) D   (8) A   (9) D

 

25 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Who has been appointed as the new non-executive Chairman of Infosys?

(A) Ravi Venkatesan

(B) R. Seshasayee

(C) Nandan Nilekani

(D) U B Pravin Rao

 

(2) Which company launches the ‘Project Brainwave’ for Real-Time AI ?

(A) Samsung

(B) Vodafone

(C) Apple

(D) Microsoft

 

(3) Which former RBI governor has authored the book “I Do What I Do”?

(A) Duvvuri Subbarao

(B) Rahguram Rajan

(C) Manmohan Singh

(D) Amitav Ghosh

 

(4) In which country Indian Navy band participates in International Military Music Festival?

(A) Russia

(B) Britain

(C) USA

(D) Japan

 

(5) Which Senior BJP leader became a member of the parliament for the first time after being sworn into the Rajya Sabha on 25 August 2017?

(A) Smriti Irani

(B) Amit Shah

(C) Manohar Lal Khattar

(D) N. Biren Singh

 

(6) With which country, Qatar in August 2017 restored its diplomatic relations?

(A) Israel

(B) Iran

(C) Saudi Arabia

(D) Egypt

 

(7) Tony de Brum, the well-known climate awareness activist has passed away. He hailed from which country?

(A) Tonga

(B) Tuvalu

(C) Vanuatu

(D) Marshall Islands

 

(8) Who to be named as First to be named Men’s Player of the Year for Three Times?

(A) Cristiano Ronaldo

(B) Lionel Messi

(C) Gareth Bale

(D) Thomas muller

Answers:-

(1) C   (2) D   (3) B   (4) A   (5) B   (6) B   (7) D   (8) A

 

26 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Name the country who’s Minister for Trade, Tourism and Investment will lead a major mission to India to deepen collaboration in the fields of agribusiness and food, higher education among others in August 2017.

(A) Britain

(B) Brazil

(C) Russia

(D) Australia

 

(2) Which State has launched e-waste disposal process in its schools?

(A) Telangana

(B) Kerala

(C) Karnataka

(D) Uttar Pradesh

 

(3) Which ministry sets up Task Force on Artificial Intelligence recently?

(A) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

(B) Ministry of Chemicals and Fertilizers

(C) Ministry of Commerce and Industry

(D) Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

 

(4) Which Indian Coast Guard Ship was decommissioned with full armed forces honours?

(A) Samrat

(B) Aryaman

(C) Varuna

(D) Sarathi

 

(5) What is the colour of the new Rs. 200 note?

(A) Red

(B) Green

(C) Blue

(D) Yellow

 

(6) Recently, The Indian government has restricted import of gold, silver items from __________.

(A) China

(B) Kuwait

(C) Saudi Arabia

(D) South Korea

 

(7) Which among the following has become India’s second 100% computer literate village?

(A) Akodara

(B) Chamravattom

(C) Nungthaang Tampak

(D) Barsimaluguri

 

(8) Which bank appoints Committee to Link Home Loan Rates to Repo Rate?

(A) Reserve Bank of India

(B) Dena Bank

(C) Federal Bank

(D) State bank of India

Answers:-

(1) D   (2) B   (3) C   (4) C   (5) D   (6) D   (7) C   (8) A

 

27 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Whom did Floyd Mayweather beat to win boxing superfight?

(A) Conor McGregor

(B) Augie Sanchez

(C) Genaro Hernández

(D) Justin Juuko

 

(2) A NASA rocket mission named —— will form night-time white artificial clouds visible by residents of the Republic of the Marshall Islands during two rocket flights between 29 August 2017 and 9 September 2017.

(A) WINDY

(B) WIND

(C) VINDI

(D) VINDE

 

(3) Who becomes First Ever Football Player to score 350 La Liga Goals?

(A) Paul Pogba

(B) Wayney roonee

(C) Jamie Vardy

(D) Lionel Messi

 

(4) Who has been appointed as the Director General of the Railway Protection Force?

(A) Sunil Rajput

(B) Dharmendra Kumar

(C) Mahendra Singh Rathore

(D) Rajiv Ranjan Verma

 

(5) Which bank announced a software upgrade to create a single PoS machine which will accept payments through UPI, BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet, in addition to the traditional mode of swiping cards?

(A) SBI

(B) ICICI

(C) HDFC

(D) IDFC

Answers:-

(1) A   (2) A   (3) D   (4) B   (5) C

 

28 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Where was India’s first ‘Videsh Bhawan’ inaugurated by External Affairs Minister Sushma Swaraj?

(A) Bengaluru

(B) New Delhi

(C) Mumbai

(D) Ahmedabad

 

(2) To whom the Union Minister Arun Jaitley hands over LRSAM?

(A) Indian Army

(B) Indian Navy

(C) Indian Airforce

(D) Indian Police Force

 

(3) Who has been selected as the new Chief Executive Officer (CEO) of Uber?

(A) Dara Khosrowshahi

(B) Travis Kalanick

(C) Garrett Camp

(D) None of these

 

(4) For Which country Union Government imposes anti-dumping duty on sodium nitrate imports recently?

(A) China

(B) Pakistan

(C) Nepal

(D) Sri Lanka

 

(5) Who was sworn in as the 45th Chief Justice of India?

(A) Justice Dipak Misra

(B) Justice J Chalameswar

(C) Justice Ranjan Gagoi

(D) Justice Madan Lokur

 

(6) Who won Belgian Grand Prix recently ?

(A) Lewis Hamilton

(B) Kimi Raikkonen

(C) Valtteri Bottas

(D) Daniel Ricciardo

 

(7) To whom did PV Sindhu lost in the final of World Badminton Championship to settle for Silver medal?

(A) Carolina Marin of Spain

(B) Nozomi Okuhara of Japan

(C) Li Xuerui of China

(D) Tai Tzu Ying of China

 

(8) Which country with India Agree to Disengage at Doklam?

(A) Pakistan

(B) China

(C) Nepal

(D) Sri Lanka

 

(9) Who of the following was crowned as the 2017 Miss TransQueen India?

(A) Loiloi

(B) Ragasiya.K

(C) Nitasha Biswas

(D) Laeticia Raveena

Answers:-

(1) C   (2) B   (3) A   (4) A   (5) A   (6) A   (7) B   (8) B   (9) C

 

29 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) Which hockey player’s birth anniversary is celebrated on 29 August as National Sports Day?

(A) Mandeep Singh

(B) Dhyan Chand

(C) Dhanraj Pillay

(D) Mohammed Shahid

 

(2) Ahmed Khan passed away recently at the age of 90. Who was he?

(A) Journalist

(B) Football Player

(C) Carnatic Musician

(D) Actor

 

(3) Which country Imposes World’s Toughest Law Against Plastic Bags recently?

(A) Kenya

(B) India

(C) Iraq

(D) Pakistan

 

(4) Where was Sports Talent Seacrh Portal launched by Vice President M. Venkaiah Naidu?

(A) Mumbai

(B) Chennai

(C) New Delhi

(D) Kolkata

 

(5) Which country won the U-15 SAFF Football Championship recently?

(A) Nepal

(B) China

(C) India

(D) Pakistan

 

(6) Who launched the host city logo for Kochi, one of the venues of FIFA U-17 World Cup India 2017?

(A) Shri Vijay Sekar

(B) Shri Narayana Swamy

(C) Shri Ram Narayan

(D) Shri Pinarayi Vijayan

 

(7) Who dedicates to nation 11 completed highway projects in Rajasthan?

(A) Prime minister Shri Narendra Modi

(B) Shri Arun Jaitley

(C) Shri Naresh Iyer

(D) Shri Prakash Javadekar

 

(8) Which Mission will be launched for improving India’s position in ocean research field?

(A) Clean Ocean Mission

(B) Deep Ocean Mission

(C) Marine Research Mission

(D) Samudri Shodh Abhiyaan

 

(9) Where was an atomic fuel reserve established by International Atomic Energy Agency (IAEA)?

(A) India

(B) Uzbekistan

(C) Azerbaijan

(D) Kazakhstan

Answers:-

(1) B   (2) B   (3) A   (4) C   (5) C   (6) D   (7) A   (8) B   (9) D

 

30 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) The International Day of the victims of Enforced Disappearances was observed on which date?

(A) 30 August

(B) 29 August

(C) 26 August

(D) 31 August

 

(2) With which city Police Department the skill development program YUVA is associated?

(A) Delhi Police

(B) Ahmedabad

(C) Mumbai

(D) Bengaluru

 

(3) How many crores Finance Minister Arun Jaitley announced GST earnings cross target in maiden month?

(A) Rs 92,283 crore

(B) Rs 50,000 crores

(C) Rs 45,000 crores

(D) Rs 39,000 crores

 

(4) Which organisation announced the Women Transforming India Awards 2017?

(A) Ministry of Women and Child Development

(B) NITI Aayog

(C) UN Women

(D) None of these

 

(5) Which state government has decided to end interview in all the non-gazetted posts of Group B, C and D categories?

(A) Haryana

(B) Maharashtra

(C) Uttar Pradesh

(D) Manipur

 

(6) Sri Lankan selection panel of Cricket team was resigned, Who of the following was Chairman/ Head of the selection panel?

(A) Kumar Sangakkara

(B) Sanath Jayasurya

(C) Mahela Jayawardene

(D) Marvan Atapattu

 

(7) Where was the fourth session of India-Tanzania Joint Trade Committee (JTC) held?

(A) New Delhi

(B) Ahmedabad

(C) Mumbai

(D) Dodoma

 

(8) How many medals were won by India at the World Police & Fire Games in Los Angeles?

(A) 324

(B) 323

(C) 322

(D) 321

 

(9) Which of the following has not won the Tenzing Norgay National Adventure Award 2017?

(A) Premlata Agrawal

(B) Ved Prakash Sharma

(C) Harbhajan Singh

(D) Ashok Abbey

Answers:-

(1) A   (2) A   (3) A   (4) B   (5) C   (6) B   (7) A   (8) D   (9) C

 

31 August 2017 Current Affairs Quiz

(1) For Which issue 10th India-European Union Counter meeting took place recently?

(A) Trade

(B) Terrorism

(C) Agriculture

(D) Medicines and Health Care

 

(2) Which of the following will implement the Karnataka government’s ‘Ksheera Bhagya’ Scheme in Bengaluru, wherein school children would be provided a glass of milk each five days a week?

(A) Amazon

(B) Bharti Airtel

(C) Flipkart

(D) BSNL

 

(3) Who got the 2016 Saraswati Samman recently ?

(A) Mahabaleshwar Sail

(B) A.A. Manavalan

(C) Govind Mishra

(D) v

 

(4) Which cabinet minister confers National Level Awards to Anganwadi workers?

(A) Narendra Singh Tomar

(B) Maneka Gandhi

(C) Prakash Javadekar

(D) Rajnath Singh

 

(5) Who was appointed as the first brand ambassador for Bridgestone India?

(A) Pullela Gopichand

(B) Saina Nehwal

(C) PV Sindhu

(D) Sachin Tendulkar

 

(6) India and which country have jointly submitted a proposal to the World Trade Organisation (WTO) calling for the elimination of the most trade-distorting form of farm subsidies, known as Aggregate Measurement of Support (AMS)?

(A) China

(B) Pakistan

(C) Nepal

(D) Russia

 

(7) Which bank receives scheduled bank status from Reserve Bank of India recently ?

(A) Equitas Small Finance Bank

(B) Ujjivan Small Finance Bank

(C) Janalakshmi Small Finance Bank

(D) Suryoday Small finance bank

 

(8) Who took over as the Union Secretary of Home Affairs recently?

(A) Shri Rajesh Sharma

(B) Shri Vijay Sekhar

(C) Shri Ram Kumar

(D) Shri Rajiv Gauba

 

(9) Who is appointed as the next High Commissioner of India to Cyprus ?

(A) Dr. V. K. Vijayan

(B) Dr. Ramesh Kumar

(C) Dr. Narayana Moorthy

(D) Dr. R. K. Raghavan

Answers:-

(1) B   (2) A   (3) A   (4) B   (5) C   (6) A   (7) B   (8) D   (9) D




 

Latest Blog Posts

26 2017 Sep

SSC CHSL 2018 Application form, Exam Date

SSC CHSL 2018 Application form, Exam Date, Eligibi

26 2017 Sep

CDS 2018: Updates- Application Form

CDS 2018: Updates- Application Form, Exam Date, El

26 2017 Sep

SSC CGL 2018: Details Application Form

SSC CGL 2018: Details, Application Form, Exam Date

PAYMENT POLICY



  New Batch We at SBP INSTUTTE are going to start fresh batches for  Air Force – X & Y, NDA, CDS,  Air Force, AFCAT, NAVY, ARMY, merchant navy, Bank Po, ibps po/clerk, SSC/CGL/LDC, ctet exam at our various center which are located in MAHIPALPUR, TUGHLAKABAD. Intrested students can contact their nearest branch for more details.   MAHIPALPUR 9958113774, 8587070305       New Batch for DEFENC

Our Branches

Mahipalpur Extn

L 323 (gali No -7) Mahipalpur Extn New Delhi-110037 +919958113774.

Kalkaji